İnternet ve teknolojinin gelişmesi ile değişen alışveriş kültürü, lojistik hizmetlerindeki değişimi adeta zorunlu kılmıştır. Bu zorunluluktan doğan e-ticaret lojistik hizmetleri hakkında bilmeniz gereken detayları derledik.
İnternet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte insanların alışveriş yapma alışkanlıklarında büyük değişimler yaşandı. Bu değişim sonucunda e-ticaret siteleri ortaya çıkmaya başladı. Başlangıçta gelişmiş ülkelerde görülen bu siteler, daha sonra bütün dünyaya yayıldı. İnsanlar, cep telefonlarından veya bilgisayarlarından bu siteler üzerinden istekleri ürünleri alma imkanı yakaladı.
Açıklanan verilere göre e-ticaret hacmi her geçen yıl biraz daha artıyor. İşletmelerin başarılı olabilmesi için e-ticaret alanında var olmaları ve burada kusursuz işleyen bir sistem kurmaları gerekiyor. E-ticaret lojistik kavramı tam bu noktada devreye giriyor. Peki, e-ticaret lojistik nedir? Faydaları ve avantajları nelerdir? Yazımızın devamında bu soruların cevaplarını ve neden e-ticaret lojistiği kullanmanız gerektiğine dair detayları aktardık.
E-ticaret lojistiği; internet üzerinden sipariş edilen ürünlerin tedarikçiden alınarak depolanmasından müşteriye teslim edilmesine kadar olan süreçlerin tamamıdır. Geleneksel lojistik hizmetlerine göre çok farklıdır. İşletmelerin satışı yaptığı ürünlerin depolanması, sipariş geldiğinde bunların hazırlanması, kargo ile gönderiminin yapılması ve müşteriye ulaştırılması bütün işlemleri kapsar.
E-ticaret lojistik hizmetlerinde bilişim teknolojileri etkili olarak kullanılır. Hizmeti alan işletmeler, depodaki ürünlerin stok durumunu, siparişlerin ne zaman hazırlanarak gönderildiğini, müşteriye ulaşma süresini ve benzeri detayları bu sistemler sayesinde anlık olarak görebilir. Ayrıca satışı yapılan ürünlerden hangilerine daha fazla talep geldiği de izlenerek, talep tahminleri oluşturulur.
Günümüzde müşterilerin alışverişe ilişkin beklentilerinde önemli değişimler meydana gelmiştir. Online ortamda yapılan alışverişlerde ürünü hızlı ve sorunsuz gelmesi, müşterilerin temel beklentisidir. Bunun sağlanması için tedarik ve teslimat zincirlerinin profesyonel olarak oluşturulması ve yine profesyonel olarak yönetilmesi gerekiyor. Buradaki ihtiyaçlar, e-ticaret lojistik kavramının çıkmasının temel nedenleri olarak gösterilebilir.
Ticaretin büyük oranda internet üzerinden yapılması, geleneksel yöntemlerin yetersizliğini de beraberinde getirmiştir. Rekabet gücünün arttırılması ve zamanın daha etkili kullanılması için firmaların e-ticaret lojistik hizmetlerinden yararlanması, adeta bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu hizmetlerin sağlamış olduğu yararlar genel olarak şunlardır:
E-ticaret lojistik, işin profesyonellere bırakılması ve işletmelerin kendilerini geliştirmeye ve büyütmeye zaman ayırmalarını sağlar. Böylece işletmeler, bu alandaki rekabet güçlerini arttırır ve hedeflerine çok daha rahat bir şekilde ulaşma imkanı yakalar.
E-ticaret denildiği zaman neredeyse herkesin aklına ilk olarak Amazon gelir. E-ticaretin ilk başladığı o dönemden günümüze kadar sürekli hacmi arttı ve artmaya devam ediyor. 2019 yılında e-ticaretin toplam ticaret içerisindeki hacmi ülkemizde %9,8 iken, 2020 yılında %15 seviyesine çıkmıştır. 2025 yılına gelindiğinde ise %25 seviyesine gelineceği tahmin ediliyor. Buradan etkili bir şekilde pay almak için e-ticaret lojistik faydalarından etkili olarak yararlanması gerekiyor.
Yeni nesil lojistik hizmetleri, işletmelerin ürünlerini müşterilere ulaştırması sürecini profesyonel olarak yönetir. Bu kapsamda, ürünlerin tedarikçilerden alınarak depolanmasından başlayarak, müşteriye ulaştırılmasına kadar olan bütün işlemleri kapsar.
İşletmenin satışını yaptığı ürünler, e-lojistik hizmetini veren firma tarafından tedarikçilerden alınır ve depolanır. İşletme bir sipariş aldığında, bu sipariş aynı anda e-lojistik firmasının da sistemine düşer. İlgili ürün hazırlanır, paketlenir ve kargo takip barkodu yapıştırılarak müşteriye gönderilir.
Geleneksel lojistikten farklı olarak bu hizmetler, müşterilerin farklı nedenlerle yaptıkları iadeleri de kapsar. Benzer şekilde iade süreçleri de e-lojistik firmaları tarafından yönetilir.
E-ticaret lojistik hizmetlerini kapsamış olduğu faaliyetler genel olarak şu şekildedir:
İnternet üzerinden satış yapan firmaların bu alanda başarılı olmaları ve rekabet güçlerini arttırmaları için geleneksel lojistik hizmetleri yerine e-lojistik hizmetlerinden yararlanması gerekiyor. Ancak bu hizmetlerin doğru şekilde verilmesi çok önemlidir. E-ticaret lojistik hizmeti verilirken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
Yapılan iş ne olursa olsun, öncelikle detaylı ve işlevsel bir iş planının hazırlanması gerekiyor. Hazırlanan planların, süreci tamamen kapsaması ve olası olumsuzluklara karşı dahi neler yapılacağını içermesi gerekiyor. Planda yer alması gereken süreçler genel olarak şunlardır:
Bu süreçleri kapsayan bir iş planı ile yola çıkmak, başarının yakalanmasının temel anahtarlarından biridir. Tercih edeceğiniz e-lojistik firmasının bir iş planının olduğundan ve bu iş planının da sorunsuz çalıştığından emin olmalısınız.
Depolama, ürünlerinizin belli bir alana istif edilmesi değildir. E-ticaret lojistik hizmetleri kapsamında yapılan depolama, istendiğinde kolaylıkla alınabilecek şekilde ürünlerin sınıflarına göre ayrı bölümlere yerleştirilmesidir.
Depolanan ürünlerinin ilgili yazılıma girilmesi ve buradan stok kontrolünün de anlık olarak yapılmasına imkan verilmesi gerekir. Bu sayede depoda bulunan ürünlerinizin kaç adeta kaldığını görebilir ve gerekli durumlarda stokları güncelleyebilirsiniz.
E-ticarette yaşanan en önemli sorunlardan birisi, ürünlerin taşıma sürecinde hasar almasıdır. Bunun önüne geçilmesi için paketlemenin, ürünün türüne uygun şekilde yapılması gerekir. Olası darbelerden korunabileceği ambalajlar tercih edilmelidir.
E-ticaret lojistik hizmetlerinin son adımı olan kargo, ürünlerin depolardan müşterilere ulaşmasını sağlayan süreçtir. Ürünlerin hızlı bir şekilde hazırlanarak kargoya verilmesi, müşteri memnuniyeti açısından önemlidir. Siparişin kargoya verilmesinin hemen ardından gerekli barkod bilgilerinin girilmesi ve müşterinin kargosunu buradan takip etmesinin sağlaması gerekir.
İnternet üzerinden yapılan alışveriş ile geleneksel olarak yapılan alışverişler arasında büyük fark vardır. Geleneksel olanda insanlar, hedef ürünün olduğu mağaza veya marketleri gezerek istedikleri ürünleri alırlar. Ancak internet üzerinden yapılan alışverişlerde müşteriler, ücretsiz kargo veya daha farklı kampanyalardan yararlanmak için tamamen farklı ürünleri bir sepete sıklıkla atarlar.** Örneğin; elektronik eşya alırken, farklı bir kampanya için bu sepete kırtasiye ürünlerini de ekleyebilir. İşte bu durum, geleneksel lojistiği fazlasıyla zorlar.
Tüketicilerin farklı ürün çeşidi bir sepette toplaması ve sipariş etmesi, ürünlerin hazırlanması ve kargo ile gönderilmesi sürecini hem uzatır, hem de zorlaştırır. Bu noktada yapılacak yanlış gönderimler, iade oranlarının yükselmesine neden olur. Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde, işletmelerin ilgili ihtiyaç için profesyonel hizmetler almasını zorunlu kılar.
E-ticaret lojistik ile ürünlerin depolanması ve müşterilere gönderilmesi süreçleri profesyonel olarak yönetilir. Bu aşamalarda meydana gelmesi muhtemel sorunların önüne geçilir. Satıcı firmaların almış olduğu siparişlerin müşterilere en kısa sürede, sorunsuz olarak gönderilmesi sağlanır.
Burada bahsedilen hizmetler, işletmelerin depolama ve paketleme masraflarından kurtulmasını sağlar. Böylece hem bu süreçlerin yönetiminden kaynaklanan stresten kurtulmuş olunur, hem de tüm bu işlemler, çok daha düşük maliyetle gerçekleştirilir.
E-ticaretin getirmiş olduğu ihtiyaçlara profesyonel çözümler için Yerince tarafından verilen hizmetleri inceleyebilirsiniz. Depolamadan sipariş yönetimine kadar tüm süreçleri sizin yerinize profesyoneller yönetebilir. Üstelik Yerince altyapısı, satış yapılan bütün pazaryerleri ile uyumludur. Bu sayede, pazaryerlerindeki ürünlerinizi tek tıkla Yerince’ye bağlayabilirsiniz. Bu aşamadan sonra gelen siparişleri Yerince’nin ilgili birimleri yönetir.
Almış olduğunuz hizmeti, cep telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan anlık olarak kontrol edebilirsiniz. Stok takibi, hangi ürünlere daha fazla talep geldiği, kargo süreçleri ve ürünlerin müşterilere ne zaman ulaştığının takibini sistem üzerinden yapabilirsiniz. Böylece sürecin sorunsuz olarak işlediğinden emin olur, içiniz rahat bir şekilde işletmenizi geliştirmeye zaman ayırabilirsiniz.
Kaynaklar:
*https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/e-ticaret-hacmi-2262-milyar-liraya-yukseldi-570553.html
** https://www.sccgltd.com/featured-articles/e-commerce-logistics/